Flygfoto över Pålsboda, sett från söder före 1934

 Bron över järnvägen byggdes 1935 och den finns inte på bilden. Här åker man fortfarande söderut genom samhället via Köpmangatan och över järnvägen i plankorsningen med bommar och sedan över smalspåren upp mot Gästis utanför högerkanten.  Mer förklarande bildtext nedan!

Information lämnad av Sven Bolinder vid ett bandat samtal 4 juli 1980  (Sven var född och uppvuxen i samhället (21/7 2010), men en viss reservation ska göras för att Svens minnesbild kanske inte alltid var exakt).

Fotot är taget efter 1920 men före 1935. Det året öppnades den nya landsvägen med bron över spårområdet. Här ser vi att trafiken fortfarande går via det som nu heter Köpmangatan över järnvägen i plankorsningen med bommar och sedan över smalspåren upp mot Gästis utanför högerkanten. Långt tillbaka, före järnvägen som öppnades 1862, gick landsvägen på åsen mellan skolorna (vid 4 på bilden) och längs åsryggen mot söder via nuvarande Högalidsgatan. Åsen grävdes till stor del bort vid framdragning av järnvägen. Därefter drogs södergående trafik ned där nuvarande Köpmangatan går och över den normalspåriga järnvägen först och sedan över den smalspåriga och i en sväng förbi Gästis (Gästgiveriet). Magasinet (1) i nedre kanten av bilden är en av de äldsta byggnaderna i Pålsboda. Det byggdes av Hjortkvarns masugn, kanske redan på 1860-talet. I bildens nedre högra del syns smalspåret. Det vänstra spåret är infarten från Örero, det högra är utfarten mot Finspång-Norrköping. Transformatorn (3) uppe till höger byggdes 1916. Där fanns till en början en lokomobil som drev en generator från vilken samhället fick ström. Den långa smala byggnaden (6) intill järnvägen innehöll bostäder för SJ-anställda. Nedåt höger från gamla skolan (Löfbergska) är bildhuggare Sven Bolinders verkstad (7).  Dess grund ingår nu i järnaffären. Lite till vänster därom ligger i sluttningen Maria Bolinders (Svens mor) vita hus (8). Stenhuset (9) byggdes av en som hette Jonsson och köptes senare av en Israelsson. Huset har innehållit flera olika affärer. Han som ägde möbelaffären hette Eriksson, son till "Lill-Erik", som var den förste växelstationsföreståndaren i Pålsboda. Telefonstationen var i det lilla huset (10) ovanför Bolinders bageri. Numera är det huset flyttat lite till vänster in på gården. Huset (11) uppfördes av skomakaren Lars Lindskog och innehöll länge en skoaffär. 

Tillbaka  till startsidan         Bildgalleriet