VERKSAMHETSBERÄTTELSE                                                                                      2011

Styrelsen framlägger härmed verksamhetsberättelsen för år 2011

Styrelsen har haft följande sammansättning:

Ordförande                         Ingela Wallin

Vice ordf.                           Sture Hermansson

Sekreterare                        Arne Holmer

Kassör                                 Ingemar Hallberg

Övriga ledamöter:               Tage Aronsson

Sven Nederman

Lars Holmgren

                                            Clas Göran Larsson

                                            Karl Gustaf Nilsson  

Styrelsesuppleanter:            Ingrid Ohlsson, Helena Blückert, Sture Sjöstedt

                                                                                      

 

Styrelsemöten:                                                             

Styrelsen har under året haft 8 protokollförda sammanträden. I maj, augusti och september samlades vi i klubbstugan i Herrfallsäng. Vid övriga 5 möten har vi varit på Knutens dagcentral.

Möten, konferenser och kurser:   

      Ingela Wallin, Sture Hermansson, Ingrid Ohlsson och Sven Nederman deltog i länsstämman den 10 april i Örebro.

      Ingela Wallin har under året varit kretsens representant i Länsförbundets styrelse med

Ingrid Ohlsson som suppleant. 

       Ingela Wallin representerade kretsen på Naturskyddsföreningens rikskonferens i Eskilstuna den 21-22 maj. En rapport från dessa dagar har hon lämnat i nr 2 av Anemonen 2011.

        Lars Holmgren representerade oss vid Studiefrämjandets årsmöte.

        Sven Nederman var vår valde representant vid Hopajolas årsmöte i Sixtorp den 19 maj, och han har lämnat en rapport från det mötet.  

        Sture Hermansson och Ingemar Hallberg har deltagit i ett vattenvårdsmöte rörande Nyköpingsåns vattensystem.

        Ingemar har tagit kontakt med en riksdagsledamot med påpekanden om hur länens viltvårdsdelegationer sätts samman. Ingemar har också deltagit i en kurs i vattenjuridik i Stockholm.

                     

Skrivelser och kontakter med myndigheter och organisationer:

      Vi har besvarat samrådshandlingar i byggnadsärenden till kommunen i fråga om ändring av stadsplanen vid Brandstationsområdet i Hallsberg och planeringen av en ödetomt i centrala Pålsboda. Vi har också fått yttra oss om utvidgning av Rala industriområde och Ulvsätters industriområde.

       En relativt stor miljöfråga under året har varit eventuell start av torvbrytning på Skymossen, något som upprört många. Vi har deltagit i ett informationsmöte i Folkets hus den 27/9 och Sture Hermansson har arbetat fram information och ett förslag till skrivelse som eventuellt ska användas i argumentationen. Vi ställer oss principiellt negativa till att använda en fossil produkt som torv till bränsle och anser att Skymossen inte är en lämplig plats för torvbrytning.

       Till Miljökontoret har mejlats information om det mindre lämpliga i att förlägga vindkraftverk i viss del av Kvismarområdet på grund av risk för örnkollisioner. Miljökontoret och  Naturvården  på länsstyrelsen har också uppmärksammats på ett bygge i Hjortkvarn som hotar ett bestånd av den fridlysta mosippan.   

      Vi har nått en överenskommelse med kommunen om att få använda en hylla i kommunarkivet för placering av några pärmar med äldre föreningshandlingar.

 

Klubbstugan i Herrfallsäng:

      Inga speciella underhållsåtgärder av huset har gjorts.

     Tre styrelsemöten och en uggleafton har varit förlagda till klubbstugan. Dessutom samlades vi där en kväll i september vid en liten surströmmingsfest. Stugan har också varit utgångspunkt vid uppsättning av fågelholkar som förvarats där.

                     

Anemonen: Vår föreningstidning har som vanligt utkommit med två nummer med Sture Hermansson som redaktör. Vi har fortsatt på den inslagna vägen att ha några sidor i färg, även om det är en relativt tung belastning på ekonomin.   

 

Hemsidan: Hemsidan på Internet har hållits uppdaterad av Arne Holmer. Adressen är sedan något år ändrad till  http://naturskyddsforeningen.se/hallsberg eftersom man centralt har bytt till en ny server och ett nytt program för hantering av hemsidor.

Studiecirklar:  En studiecirkel om ”nattfjärilar” har genomförts under året med fem träffar tillsammans med naturskyddsföreningen i Kumla. Sture Hermansson har varit kursledare. Första mötet hölls i Ekenäs, kumlaföreningens stuga.  De fyra kvällsträffarna förlades till Ekenäs, och i skogsbrynet på Svalstigen i Pålsboda.

                       Arbetet i studiecirkelform med uppsättning av stora fågelholkar för bl.a. ugglor, i samarbete med Kumlakretsen, har fortsatt och fullföljts under året.

Föreningsmöten och exkursioner:

Måndag 14 februari.   ”Vattnets väg”.  Åke Teljå berättade om hur vattnet cirkulerar i naturen, om grundvatten, sjöar och åar mm. Lokal: Dagcentralen Knuten i Hallsberg.

Måndag 7 mars.    ÅRSMÖTE på dagcentralen Knuten, Nytorgsgatan 6-8, Hallsberg.

Förutom ordinarie förhandlingar visade Torsten Rönn bilder på temat ”Året runt i Bergslagen”. Ca 25 mötesdeltagare.

Lördag 26 mars.  Vi fortsatte traditionen med en uggleexkursion i mars. I år flyttade vi fram den till slutet av månaden. Det brukar vara många deltagare och så blev det även i år, 34 personer trängde in sig i vår lilla klubbstuga i Herrfallsäng. Vi samsades gott under en dryg timme medan Sture lät olika uggleljud tona fram ur högtalarna och elden sprakade i vedkaminen. När det började skymma gav vi oss ut i mörkret för att lyssna efter traktens ugglor, främst kattugglor. Vi började ute i ängen, där vi nyligen hade satt upp ett par fina uggleholkar och några i gänget tyckte sig höra lite försiktiga uggletjoanden.

              Kvällen avslutades med korvgrillning vid en eld vid sjön Tisaren. Facit av ugglelyssnandet blev kanske två hörda kattugglor.

Lördag 2 april. Vandring på Bergslagsleden, etapp 12, ca 20 km. Ledare var, som vanligt när det gäller vandringar på Bergslagsleden, Inger Eriksson.

Söndag 3 april.  Vårutflykt till Igeln tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kumla.  

Söndag 17 april.  Invigning av nya naturstigen i Broby äng.

       Efter ett års planering och olika förberedande arbeten var det dags för högtidlig invigning av naturstigen. Stigen hade röjts, nya stolpar hade satts upp, de gamla hade målats om och en omarbetad handledning i form av en vacker folder fanns i lådan vid informationstavlan. Flera hade deltagit i förberedelserna. Sture var den drivande kraften i arbetet och utformade foldern.  Det var också han som guidade runt med den nyköpta högtalaren på bröstet och berättade för de sjutton deltagarna. En reporter från Nerikes Allehanda var också med och det blev en bra artikel i tidningen ett par dagar senare. En mer utförlig rapport med bilder från invigningen har Sture lämnat i Anemonen nummer 2, 2011. 

Söndag 1 maj.   Mosipporna på Vissbodamon och Lerbäcksåsen.

         Arne berättade om arbetet med att genom sådd och utplantering rädda de rödlistade mosipporna i landskapet. Räddningsinsatsen är ett arbete i samverkan mellan Örebro läns botaniska sällskap, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. Hittills har projektet varit förvånansvärt framgångsrikt. På Vissbodamon finns nu många fler blommande plantor och på Lerbäcksåsen kunde vi vid besöket se att den enda kvarvarande plantan fått sällskap av bortemot 50 nya blommande plantor.

         Vid färden ned mot Lerbäck stannade vi också och beundrade de stora gula skunkkallorna i bäckravinen vid Estabo.  Det var sammanlagt 14 deltagare på exkursionen, som genomfördes tillsammans med Botaniska sällskapet.

Lördag 28 maj.  Ainas hage.   Under ledning av Ingrid Ohlsson besöktes denna rika lund nere i trakterna av Snavlunda och Tjälvesta. Området har nyligen blivit ett naturreservat. Nio deltagare.

Tisdag 14 juni   Vandring i Oset. Tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kumla besökte vi detta fågelrika naturreservat i Örebros utkant ned mot Hjälmaren.

Lördag 18 juni.  Vandring på Bergslagsleden, etapp 3, Stjärnfors – Nyberget.

       Vandringen leddes av Inger Eriksson som också har skrivit en trevlig rapport från vandringen i Anemonen, nr 2, 2011. Det är en lång och krävande etapp på 23 km. Gruppen på 9 personer utgjordes av fyra kvinnor och fem män.

Söndag 19 juni.  De vilda blommornas dag i Herrfallsäng inställdes. Det var inga som vågade sig  ut bland blommorna denna regnvädersdag.

Tisdag 5 juli.   Cykelfärd över Mosjöslätten. Ett arrangemang av Naturskyddsföreningen i Kumla som några av oss deltog i. 8 deltagare.

Lördag 6 augusti.  Ängens dag.  Vi var elva personer som samlades på ängen i Broby och kunde konstatera att ängen var välslagen av Skogsstyrelsens mannar. Vi gick därför runt och röjde längs den nya vandringsleden genom reservatet. Karl Gustaf visade på en del märkliga svampar i lunden.

Innan årets slut konstaterade vi att 416 olika svamparter har noterats i reservatet.

Fredag 19 augusti.   Fladdermöss.  Vi hade engagerat Marie Nedinge från Naturvårdsverket för en kväll om fladdermöss. Tyvärr regnade det kraftigt vid tillfället så exkursionen i naturen måste ställas in. Istället fick vi en lång och innehållsrik innekväll med Marie som på ett mycket trevligt och kunnigt sätt lärde oss massor om fladdermöss, dessa små ganska okända nattens varelser som hon synbarligen var mycket förtjust i. Det var 18 personer från Hallsbergskretsen och Kumlakretsen som lyssnade på Marie i församlingshemmet i Snavlunda.

Lördag 10 september.  Svampexkursion.

       I år besökte vi åter igen skogen mellan gården Hälla och sjön Igeln i Sköllersta socken. Vi gynnades av ett fint väder och efter en timme med insamling av olika svampar åkte vi till Herrfallsäng där vi dukade upp på borden, först med matsäck och sedan med alla våra svampar. Karl-Gustaf Nilsson gav sedan oss 14 deltagare en trevlig svamplektion och han lyckades reda ut namnen på allt vi hittat. Det blev totalt över 149 olika arter.

Torsdag 29 september. En kväll med stjärnstudier. Tillsammans med Astronomiklubben i Kumla och Naturskyddsföreningen i Kumla.

Söndag 30 oktober. Medlemmarnas bilder i Kantakrogen i Hallsbergs hembygdsgård.

                      Förutom  på bilder bjöds de närvarande på ett par goda tårtor som Ingela och Ingrid tillverkat.

Hallsbergsmarken.   Fredagen den 7 oktober deltog vi med ett marknadsstånd på Hallsbergsmarken, en aktivitet i anslutning till Miljövänliga veckan, som i år hade som tema miljövänlig konsumtion av fisk och skaldjur.

Medlemsantalet: Senaste rapporten från rikskansliet angav 165 fullbetalande medlemmar. Till det tillkommer ca 100 familjemedlemmar.   

Ekonomin: Beträffande ekonomin hänvisas till särskild berättelse.

Slutord:   Som framgår av redogörelsen ovan har vi i Hallsbergskretsen även i år haft  många aktiviteter tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kumla. Vi tackar dem för ett givande och trevligt samarbete och hoppas på ett fortsatt sådant.

Vi vill också framföra ett varmt tack till dagcentralen Knuten där vi fått vara vid möten av olika slag under året.    

Slutligen vill vi tacka medlemmarna för visat förtroende under året och önskar föreningen fortsatt framgång i arbetet. 

 

  Hallsberg den 5 mars 2012

 

 ………………………………    ……………………………      ……………………..………..

        /Ingela Wallin/                        /Sture Hermansson/                           /Arne Holmer/                       

 

……………………………….    …………………………….      ……………………………….

      /Ingemar Hallberg/                    /Sven Nederman/                                 /Clas Göran Larsson/                 

 

…………………………….         …………………………….      ………………………………

        /Tage Aronsson/                        /Lars Holmgren/                            /Karl Gustaf Nilsson/