Stenhuset på Köpmangatan

Huset kallas så därför att det är det första huset i Pålsboda som byggdes av sten år 1901. En av personerna på bilden är Lennart Källdin. Familjen bodde på övervåningen och hade en lanthandel i gatuplanet. I huset har inrymts en mängd olika aktiviteter bl.a. mejeri, möbelaffär, ännu en speceributik och slutligen Gunnarssons bageri tills huset revs 1976 för att ge plats för nya poststationen och Konsum.  

Det vita huset lite till vänster om stenhuset uppe i backen byggdes av skomakarmästare Lars Lindskog år 1901. Det köptes senare av Forsmark som tidigare var föreståndare för Kärrs gård under Ribbing. År 1920 köptes huset av fru M Bolinder. På senare år bodde hennes dotter Gulli där tills huset revs i samband med konsumbygget 1978. 

Längst bak i bilden syns de två skolhusen, det främre som invigdes 1877 (Löfbergska skolan), det bakre från 1907 (Dahlanderska skolan). I vänstra kanten är gamla posthuset som revs 1978 då det nya bankhuset uppfördes. I detta "Posthus" hade under åren funnits bl.a. kaffé, kemikalieaffär, frisersalong och kontor för Gunnar Hjalmarsson på Nerikes Allehanda. Sågen i förgrunden ägdes av bröderna Stelin. Det köptes av en Andersson i Örebro och såldes vidare av honom till Carl Ericsson. Ericsson flyttade sågen till södra sidan av järnvägen där det fortfarande ligger, nu ägt av Hjortkvarns AB.          /information av Sven Bolinder/

Tillbaka  till startsidan

Bildgalleriet