Uggleexkursionen, 22 mars 2014

Vår klubbstuga i Herrfallsäng, som vi hyr av Naturvårdsverket för 100 kr om året, var nystädad och fin. Yrvakna flugor som övervintrat i springor och vrår var bortsoppade. En sprakande brasa var tänd i järnkaminen.  Snart skulle våra ugglespanande vänner anlända.  Vid halvsjutiden fylldes stugan till bristningsgränsen med välklädda uggleentusiaster. I varje fall var  nog flera nyfikna på vad en ugglekväll skulle kunna bjuda på. 22 personer. Vid något liknande tillfälle har vi varit över trettio. I år var vädret inte så bistert vintrigt som det kan vara i mars. Våren hade redan kommit och många ugglor hade hörts "sjunga" i landskapet de senaste veckorna. 
Sture tog fram sin lilla ljudanläggning och började spela upp olika uggleläten. Kaffe och tilltugg kom fram och det pratades dämpat eller inte alls för att noga kunna höra hoanden från bl.a. hornuggla, pärluggla, sparvuggla och kattuggla, de ugglearter vi kunde förvänta oss att få höra lite senare under en bilturen genom "Skogaholmsskogarna".  Kattugglan på väggen bakom Sture höll sig tyst. Annars fick vi lära oss att ugglor är mycket lättlurade. Kan man bara någorlunda vissla fram ett uggleliknande läte kan man reta och hetsa upp en revirhävdande hane så till den milda grad att man kan bli anfallen av den.                                 

  Det lyckades vi med fram mot åttatiden när det mörknat och vi gick ut i Herrfallsäng. Minst en, troligen två kattugglor, kunde höras på avstånd. Dock inte så lättretade att de kom oss närmare. 

Vi gjorde en sväng bort mot Hälla gård. Där har vi förr om åren ibland kunnat lyssna till vacker kattugglesång. Ja "sången " är ju ett revirhävdande ljud:  "Här är jag herre på täppan kom inte hit och inkräkta på mina jaktmarker". Stjärnhimlen var strålande! Vi såg inte bara passerande flygplan och sateliter, utan fick också lära oss mycket om stjärnbilder, planeter och Sture försökte  t.o.m. lära oss lite kosmologi, Big Bang och nyupptäckta vågor i rymden från universums tillkomst.  För många var kanske kvällens höjdpunkt när vi tände en flammande brasa och plockade fram något att grilla över elden. Som så ofta förr samlades vi invid sjön Tisaren i Skåle naturreservat. Här hade det hörts både sparvuggla och kattuggla, men vi fick den här kvällen nöja oss med kattugglorna i Herfallsäng. 
Det kan vara lite svårt att vänta tills elden lugnat ned sig och det bildats en god glöd. Många korvar hamnar tidigt i flammorna och blir "vackert" sotiga. Alla 22 som samlades i klubbstugan var inte med hela tiden. Runt elden var vi 14 personer. En rätt mysig stund, lite annorlunda tyckte nog några än den vanliga samlingen framför TVn en lördagskväll. 

  Till Hallsbergs Naturskyddsförening, Startsidan                               Till rapporter 2014