Svampexkursionen till Trystorp den 14 september

 

 

           Vi var i förväg bekymrade över svamptillgången. Det hade under lång tid varit mycket sol och lite regn och därmed torrt i markerna. Vi gissade i förväg att om vi fann 30 olika svampar skulle vi kanske få vara nöjda. Ingrid Ohlsson hade spanat in en barrskog söder om Trystorps slott. Dit ställde vi färden med Karl Gustaf Nilsson som svampguide. Det visade sig att Ingrid varit riktigt lyckosam i valet av exkursionsområde.

           Efter någon timmes svampletande i skogen samlades vi vid borden i Trystorps naturreservat och njöt av medhavd matsäck och kaffe. Därefter bullade vi upp på borden den insamlade svampskörden. Karl Gustaf gick igenom allting och redogjorde pedagogiskt för vad vi hittat. Inte mindre än 104 olika arter satte han namn på. Överraskande många med tanke på den torra sensommaren.  Men det var nästan inga goda svampar, men många mindre trevliga, vilket bilderna nedan kanske visar.

Artlista >>
,
Matsäckspaus i Trystorps ekäng. Så var det dags att duka upp med dagens insamlade svampskörd.
,
Vi var förvånade över hur mycket det blev på bordet.
,
Karl Gustaf visar upp något riktigt giftigt, vita flugsvampar. Det gula i Karl Gustafs händer är en parasitsvamp, Svampsnylting, som förstört en annan svamp.
,
Hålspindling. De många hålen i hatten är en av svampens karaktärer. Det är inte maskhål som man kanske lätt tror.  Gråriska. Man ser hur den vita saften på skivorna grånar efter en stund. Det här är också en svamp som parasiterar på svamp, en Gråkremling

   Tillbaka