HALLSBERGS  NATURSKYDDSFÖRENING

                           VERKSAMHETSBERÄTTELSE                                                                                      2012

 Styrelsen presenterar härmed verksamhetsberättelsen för år 2012.

 Styrelsen har haft följande sammansättning:

Ordförande                         Ingela Wallin

Vice ordf.                           Sture Hermansson

Sekreterare                          Arne Holmer

Kassör                                 Ingemar Hallberg

Övriga ledamöter:               Tage Aronsson

Sven Nederman

Ingrid Ohlsson

                                            Clas Göran Larsson

                                            Sture Sjöstedt

Styrelsesuppleanter: Karl Gustaf Nilsson, Helena Blückert, Kerstin Pettersson                                                                       

Styrelsemöten:                                                             

Styrelsen har under året haft 9 protokollförda sammanträden. I april och juni samlades vi i klubbstugan i Herrfallsäng. I augusti var vi inbjudna till Viby prästgård. Vid övriga sex möten har vi varit på Knutens dagcentral.

 Möten, konferenser och kurser:   

 Ingela Wallin har under året varit kretsens representant i Länsförbundets styrelse med Ingrid Ohlsson som suppleant.

 Ingela Wallin, Sture Hermansson, Arne Holmer, Ingrid Ohlsson, Sven Nederman, Kerstin Pettersson och Kerstin Lundqvist deltog i länsstämman. Den ägde rum på M/S Wettervik under en tur i norra Vätterns skärgård den 22 april.    

 Ingela representerade också kretsen på Naturskyddsföreningens riksstämma i Falkenberg den 16-17 juni. En rapport från dessa dagar har hon lämnat i nr 2 av Anemonen 2012.

Sven Nederman var vår valde representant vid Hopajolas årsmöte.

Ingemar deltog den 14 november i ett möte med miljöminister Lena Ek varvid det diskuterades varg. Erfarenheter från det mötet föranledde Ingemar att efteråt sända en skrivelse med frågor och kritiska kommentarer till miljöministern.

Ingemar deltog några dagar senare i en sammankomst med Rovdjursföreningen och Viltförvaltningsdelegationen i Ånnaboda den 17-18 november. Mötet var intressant och kändes positivt. Ingemar ingår nu i Viltförvaltningsdelegationen.

Sture Hermansson och Sven har deltagit i möte med Nyköpingsåns vattenvårdsförbund angående Tisaren.

Ett möte på länsplanet den 27 oktober på temat ”Ett starkare länsförbund” blev inställt. Istället ordnades en ”Alternativ Nobelfest” den 10 december. Med glimten i ögat utnämndes då Hallsbergskretsen till ”Årets publicist 2012” för Anemonen och hemsidan, och vi tilldelades ett diplom och en penna som Ingela Wallin tog emot.                

Skrivelser och kontakter med myndigheter och organisationer:

      Vi har besvarat samrådshandlingar i byggnadsärenden till kommunen i fråga om Rala industriområde etapp 2 och 3 och en samrådshandling rörande Fågelhult 1:12 i Hjortkvarns

samhälle. Vi har yttrat oss i planärenden gällande detaljplan för Vibytorpsområdet, detaljplan för området söder och öster om Konsum i Hallsberg och detaljplan för Pålsboda torg.

       Sture Hermansson har varit på informationsmöte om planerad utbyggnad av järnvägsspåren i Hallsberg och dubblering av spåren söderut mot Motala. Han har ställt en skrivelse i ärendet till myndigheterna.

       Arne har vid möte med Vägverket hämtat information om planerad ny sträckning av väg 51 mellan Kvarntorpskorset och Svennevad.

         Hallsbergskretsen och Kumlakretsen har skrivit till Försvarsmakten och begärt borttagning av dumpad ammunition i svenska sjöar och i synnerhet i Tisaren som är vattentäkt för en stor del av södra Närke. Skrivelsen har utformats av Åke Teljå.

       Vid en liten högtidlig ceremoni i Folkets Hus i Hallsberg den 17 december tilldelades Karl Gustaf Nilsson Hallsbergs kommuns miljöpris. En del av motiveringarna var ungefär denna: ”Han har ingen like i kommunen när det gäller ett kunnigt och engagerat arbete för bevarande av värdefull natur”.

Klubbstugan i Herrfallsäng:

     Inga speciella underhållsåtgärder av huset har gjorts.

     Två styrelsemöten har varit förlagda till klubbstugan. Den vid det här laget ”traditionella” ugglekvällen startade också som vanligt i klubbstugan och inför Naturnatten den 5 juni samlades vi där för en sillsexa som följdes av en kvällsvandring bland blommorna och fågelsången ute i ängen.  

En kväll i september samlades vi här för kamratlig samvaro till en liten surströmmingsskiva.  

 Den genomfördes utan större missöden med 12 deltagare. 

Anemonen: Vår föreningstidning har som vanligt utkommit med två nummer med Sture Hermansson som redaktör.     

Hemsidan: Hemsidan på Internet har hållits uppdaterad av Arne Holmer.  

Studiecirklar: Vi startade en studiecirkel om smågnagare tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kumla. Den kunde dock inte fullföljas på grund av brist på smågnagare. Det har nämligen varit ett mycket dåligt ”sorkår”.

      Några av kretsens medlemmar har deltagit i limnologiska studier inom ramen av en ”Å-cirkel” som administrerats av Naturskyddsföreningen i Kumla (Åke Teljå). Cirkeln startade med ett vattenrådsmöte  på Knuten den 23 april varvid Anders Larsson informerade oss om Hjälmaren och Hjälmarens vattenvårdsförbund. Andra aktiviteter i cirkeln var bl.a. vattenstudier i Tisaren och en tvådagars resa till forskningsstationer i Uppland. Första dagen besökte vi Uppsala universitets limnologiska station vid Erken och andra dagen SLU:s kustlaboratorium i Öregrund samt biotestsjön vid Forsmarks kärnkraftverk. I juli gjordes en exkursion med vattenväxtstudier i en näringsrik och en näringsfattig sjö vid Torpa i norra Östergötland. 

        Fladdermöss har studerats med hjälp av detektor vid tre sammankomster i Ekenäs, Skyllberg och Herrfallsäng. Fladdermusdetektorn omformar fladdermössens för oss icke hörbara ljud till våglängder som våra öron kan uppfatta.

Föreningsmöten och exkursioner:

       År 2012 blev den regnigaste sedan år 2000 (O-ringensommaren i Hallsberg). Det märktes också på flera av våra exkursioner där deltagarantalet påverkades negativt, och de som kom fick god användning av sina regnkläder.

Torsdagen 2 februari.  Vänermiljön, fåglarna och människan

Thomas Landgren berättade och visade bilder på dagcentralen Knuten. 38 åhörare.

Måndag 5 mars.    ÅRSMÖTE på dagcentralen Knuten i Hallsberg.

Förutom ordinarie förhandlingar berättade Arne Holmer till bilder om vandringar i Sveriges nordligaste hörn, vid Treriksröset och till vårt nordligaste fjäll Pältsan med den sällsynta laestadiusvallmon. 27 mötesdeltagare.

Lördag 17 mars.   Uggleexkursion.

Som vanligt samlades vi först i klubbstugan i Herrfallsäng och bekantade oss med Stures inspelade läten av alla Sveriges ugglor. Sedan lyssnade vi i marsnatten ute i lövängen en stund och fick där igång flera hoande kattugglor från olika håll. Med hjälp av Stures lilla ljudanläggning sände vi ut ugglesång som uppfattades som rivaler och på så viss triggades hannarnas sång igång. Vi fortsatte i en liten bilkaravan bort mot Hälla och ned förbi Skogaholm och lyssnade in ytterligare minst en sjungande uggla. Vid Sandviksbaden invid sjön Tisaren tändes en lägereld och vi njöt av kaffe, grillad korv mm. Femton deltagare. Ett bildreportage finns på hemsidan.

Söndag 1 april. Utflykt till Igeln.  

      Sjön Igeln mellan Hallsberg och Pålsboda är en liten fin idyll i landskapet. Från det stadiga fågeltornet, byggt av Naturskyddsföreningen i Kumla, har man fin utsikt över den igenväxande sjön. Förutom några från Kumla deltog Sture Hermansson och Sven Nederman i exkursionen.

Fredag 20 april.  Skarbysjön.

         En utdikad sjö i Viby besöktes tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kumla. Fem deltagare.

Lördag 28 april.  Vårutflykt till naturreservatet i Trystorp.

                      Det parkliknande naturreservatet med många gamla ekar och stort bestånd av lindar har gjorts mer lättillgängligt med jämna stigar för barnvagnar  och rullstolsbundna. Om man vill uppleva vidsträckta mattor av miljoner vitsippor på våren så är Trystorp en av de bästa platserna.

Ingrid såg till att vi hittade dit och hem. Ca.13 deltagare.

Lördag 12 maj.   Broby äng

         En vårvandring genom reservatet Broby äng. Vi hade bjudit in politiker i kommunen för att de skulle få bekanta sig med kommunens eget naturreservat som också var det första kommunala naturreservatet i länet. Beslutet togs av dåvarande miljö- och hälsoskyddsnämnden 1992.  Nio deltagare, varav två kommunpolitiker.

Onsdag 23 maj.  Velandasjön.

                      Vi besökte fågeltornet i denna mindre kända fågelsjö i Edsbergs socken i Lekebergs kommun. Förutom Kumlabor var det en deltagare från Hallsbergskretsen.

Fredag 25 maj   Salamandrar i Tomta hagar, kvällsexkursion mellan klockan 20 och midnatt.

       Denna punkt på vårt program organiserades av Hopajola och Länsstyrelsen och vi guidades av Kajsa Grebäck och Daniel Gustafson. Daniel som nyligen disputerat på större vattensalamander visade oss hur man med enkla fällor kunde fånga djuren för närmare studier. Tomta hagar är en bra lokal för salamandrar. Små vattenfyllda sänkor, trappstegsvis, i sluttningen från slätten upp mot skogen i söder. Dammarna är fria från fisk, en förutsättning för att salamandrarna ska leva i lugn och ro. Många deltagare, 27 stycken. Tyvärr avslutades salamanderstudierna lite bryskt av ett plötsligt åskväder med blixtar och tunga regndroppar. Ett bildreportage finns på hemsidan.

Lördag 26 maj.  Vandring på Bergslagsleden, etapp 1, Kloten-Gillersklack 21 km.

       Vandringen leddes av Inger Eriksson. En trevlig rapport från vandringen har lämnats i Anemonen, nr 2, 2012 av Lena Borg.   

Lördag  2 juni.  Skymossen.

       Lagom till vårt besök på mossen fick vi beskedet att bolaget, som hade planer på att exploatera området, gett upp tankarna på torvbrytning. Vi kunde vandra ut på mossen och studera dess växtlighet och glädja oss åt att denna vilda natur får leva vidare ostörd. Sture hade rekognoserat så vi hittade både ut på mossen och hem igen. Några deltagare klättrade upp på det stor flyttblocket Stora Byn och fick en fin utsikt över mossen. 10 deltagare.

Söndag 17 juni.   De vilda blommornas dag.

        Intresset var obefintligt, kanske på grund av regnet timmarna innan. Ingen deltagare.

Onsdag 20 juni.  Hällkistan m.fl. områden i Yxhult.

     Här finns planer på ett nytt kommunalt naturreservat. En liten pärla i området är en nyupptäckt äng med hundratalet ängsnycklar. Sven och Ingrid deltog i vandringen som leddes av Naturskyddsföreningen i Kumla.

Tisdag 26 juni. Besök på nyanlagd våtmark i Fjugesta.

      Sture Hermansson, Sven och Ingrid deltog, förutom ett gäng från kumlakretsen.

Lördag 30 juni.  Träd i Hallsberg.

      Glädjande många deltagare. Sjutton personer följde Karl Gustaf när han vandrade runt i kvarteren invid Hembygdsgården i Hallsberg och berättade om olika träd och buskar.

Fredag 27 juli. Kärnskogsmossen.

     Ett stort naturreservat i norra Östergötland på gränsen mot Närke. En mosse med stora orrspel på våren och häckande ljungpipare. Sture Hermansson och Sven deltog från Hallsbergskretsen.

Lördag 4 augusti.  Ängens dag.  

     Vi var åtta personer som vandrade runt i reservatet och röjde och bättrade på framkomligheten längs naturstigen. Naturligtvis lärde vi oss samtidigt mycket om svampar och mossor eftersom Sture Hermansson och Karl Gustaf Nilsson var med oss.

Lördag 15 september.  Svampexkursion.

     I år samlade vi svampar i Orkarebäckens naturreservat strax öster om Åmmeberg. Karl Gustaf Nilsson hjälpte oss som så många gånger förr med namnsättningen. Vi fick ihop 109 arter. Det var nio deltagare.

Lördag 29 september. Stenön

       Vi var 12 personer som klafsade ut över Tärnmossen i hällande regn med sikte på Stenön, en blockrik holme med urskogsliknande gammal barrskog, nyligen reservatsförklarad. Regnet öste ned så trots stövlar och regnkläder blev vi ganska blöta uppifrån och ned. Likväl blev det en intressant naturupplevelse. Exkursionen leddes av Arne Holmer.

Onsdag 10 oktober.   Studiebesök på Ruba Gummi AB

        Vi fick se olika sätt att återanvända kasserade bildäck. Sven Nederman ordnade besöket och vi guidades runt av företagets ägare. 12 deltagare.

Tisdag 23 oktober.  Studiebesök hos konstnären, fågeldoktorn mm, Staffan Ullström.

      Vi gjorde ett kvällsbesök hos Staffan och hans fru Kristina i Gällersta. Staffan visade sin stora

vackra ateljé och ute på gården berättade Kristina om djuren i voljärerna.

En stor trafikskadad tjädertupp vilade upp sig i en av dem.  Deras gästfrihet överrumplade oss. Vi bjöds in i deras hem och fick både kaffe och äpplekaka. De hade dock knappast räknat med att så många skulle komma. Vi var nämligen inte mindre än 32 besökare denna kväll, 19 från Hallsbergskretsen och 13 från Kumla. Staffan är uppenbarligen en intressant och populär person.   

     

Söndag 28 oktober. Medlemmarnas bilder i Kantakrogen i Hallsbergs hembygdsgård.

        Traditionsenlig bildvisning av medlemmarna och servering av kaffe med bröd. Tretton deltagare.                      

Hallsbergsmarken.   Fredagen den 5 oktober deltog vi med ett marknadsstånd på Hallsbergsmarken, en aktivitet i anslutning till Miljövänliga veckan. I år var temat miljövänlig konsumtion av fisk och skaldjur.

Medlemsantalet: Senaste rapporten från rikskansliet angav 186 fullbetalande medlemmar (296 inräknat familjemedlemmar).   

Ekonomin: Beträffande ekonomin hänvisas till särskild berättelse.

Slutord:   Som framgår av redogörelsen ovan har vi i Hallsbergskretsen även i år haft  många aktiviteter tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kumla. Vi tackar dem för ett givande och trevligt samarbete och hoppas på ett fortsatt sådant.

Vi vill också framföra ett varmt tack till dagcentralen Knuten där vi fått vara vid möten av olika slag under året.    

Slutligen vill vi tacka medlemmarna för visat förtroende och önskar föreningen fortsatt framgång i arbetet. 

 

  Hallsberg den 12 mars 2013

 …………………………    ……………………………      ……………………..………..

        /Ingela Wallin/                        /Sture Hermansson/                           /Arne Holmer/                       

…………………………….    …………………………….      ……………………………….

      /Ingemar Hallberg/                    /Sven Nederman/                             /Tage Aronsson/                       

…………………………….         …………………………….      ………………………………

    /Clas Göran Larsson/                      /Ingrid Ohlsson/                            /Sture Sjöstedt/ 

 

 

Tillbaka