Orrspel på Kärnskogsmossen, 11 april

         
  
 Vi var 20 någorlunda morgonpigga som i nattmörkret åkte ned till Kärnskogsmossens naturreservat i Östergötland invid gränsen till Närke. Vid 5-tiden var vi där. När mörkret övergick i dag såg vi att landskapet var insvept i en lätt dimma. Så småningom blev det allt ljusare och även en del av dimman försvann. Orrarna bubblade då och då hela tiden, men verkade lite förströdda och kom aldrig igång på riktigt. Var det kanske morgondimman och det bleka solljuset som dämpade dem. Eller kom till spelplatsen inga vackra hönor som kunde hetsa upp tupparna?
n n

Även om vi var varmt klädda blev det lite kylslaget efter ett tag och det kändes skönt att samlas omkring en liten sprakande lägereld.

 n
Medan vi avnjöt vår matsäck fortsatte orrarna bubbla lite försiktigt ute i dimman på myren. Det var två olika spelplatser med 8 respektive 11 tuppar på arenan och långt håll så det behövdes kikare, gärna fågeltuber och bra teleobjektiv för att se orrarna och deras fäktningar.
 
'Förutom orrarna kunde gruppen spana in många andra fåglar. Tranor ropade på håll. Några ljungpipare hördes med sina vemodiga visslingar ute på myren. En havsörn och ett par sångsvanar flög förbi och ett par kanadagäss landade på myren. Några tofsvipor fladdrade omkring med sina klagande läten. Korsnäbbar, bofinkar, ängspiplärkor, trastar, nötskrikor och inne i skogen kunde några i gruppen se flera olika barrskogsmesar. 
    HNF, rapporter 2015